Učenik iz Zagreba sprijateljio se putem radiovalova s vršnjakom iz Amerike. Taj isti učenik svakog vikenda sudjeluje u radioamaterskim natjecanjima i do sada je komunicirao sa više od 100 dalekih zemalja. Dobro ste pogodili, naš je učenik radioamater.
Za održane veze sa preko 100 zemalja iz čitavog svijeta dobio je priznanje u vidu jedne lijepe diplome.
Ali to nije sve. Za svaku održanu vezu dobio je lijepu QSL karticu. To su kartice slične razglednicama, a radioamateri ih međusobno razmijenjuju. Osim toga, naš učenik voli održavati veze preko radioamaterskih satelita i slušati astronaute sa međunarodne svemirske postaje (ISS).

Radioamaterizam (engl. hamradio, amateur radio) hobi je unutar tehničke kulture kojim se bavi oko 6 milijuna ljudi širom svijeta. Radioamater, koji se još naziva i ham , koristi suvremenu radijsku opremu za komunikaciju s ostalim radioamaterima za javne potrebe, rekreaciju ili vlastito unapređenje. Radioamaterski operatori održavaju bežičnu komunikaciju s ostalim radioamaterima, te često pomažu svojim zajednicama u svrhu održavanja komunikacija u kriznim situacijama (nesreće, katastrofe), a usput povećavaju svoje znanje radijske i elektroničke teorije. Radioamaterizam je hobi koji okuplja ljude zainteresirane za bavljenje radijskom tehnikom i komunikacijama sa drugim ljudima širom svijeta. Evo čime se sve radioamateri bave:

Komunikacija i radiokomunikacija -  Najčešći način komuniciranja je glasovni. Radiotelegrafija s Morseovim kodom i dalje ostaje popularna, a danas su moderna i pristupačna osobna računala dovela do velike popularnosti digitalnih komunikacija u svijetu radioamaterizma. Digitalni načini rada kao što je sve popularniji FT8 radioamaterima omogućuje rad kada su signali vrlo tihi, odnosno nečujni za ljudsko uho.

Primanje radio signala iz svemira i satelitske komunikacije - Održavanje radioamaterskih veza putem radioamaterskih satelita u niskim i geostacionarnim oribtama. (OSCAR - Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio).Vrlo je zanimljivo primanje signala i slika sa putem međunarodne svemirske postaje - ISS. Dobro je znati i to da su svi astronauti koji su članovi posade na međunarodnoj svemirskoj postaji radioamateri te povremeno, kada im obaveze to dopuštaju, održavaju veze sa radioamaterima na zemlji.

Održavanje radio veza posebnim tehnikama - Odbijanjem radio valova od mjeseca, ioniziranih meteoritskih tragova ili aviona.

Radiogoniometrija (Lov na lisicu) - Jedna od radioamaterskih grana je i Amaterska radiogonimetrija, popularni „lov na lisice“. To je vrsta orijentacijskog trčanja u prirodi, uz dodatak traženja sakrivenih odašiljača pomoću prijemnika-goniometra, uz pomoć topografske karte i kompasa.

Samogradnja i konsruktorstvo - Samogradnja elektroničkih sklopova, uređaja i antena.

Radioamaterska natjecanja - U kojima je cilj održati čim više adioamaterskih veza po posebnim pravilima.

Održavanje radio veza iz prirode - Sa planinskih vrhova, sa otoka i hridi, sa zaštićenih područja prirode, iz zvjezdarnica, dvoraca i.t.d.

Danas u svijetu ima nekoliko milijuna radioamatera. Po definiciji to su osobe koje se bave radijskom tehnikom i radio operaterstvom, ali samo iz razloga osobne sklonosti, a ne iz ekonomskih ili političkih razloga. Od toga broja gotovo tri milijuna su tzv. licencirani radioamateri, (najviše u SAD i Japanu), dakle oni koji imaju dozvolu za držanje vlastite amaterske radijske postaje na kratkom ili ultrakratkom valu kojom održavaju međusobne veze. Svaka amaterska radijska postaja ima i svoju pozivnu oznaku po kojoj se razlikuje od drugih sličnih postaja. Početak te oznake obilježava državu u kojoj se nalazi, dok slova na kraju označuju radioamatera koji je vlasnik te postaje i njen operator. Tako se Hrvatska u radioamaterskom svijetu prepoznaje po oznaci 9A. Osim toga, u svakoj državi radioamateri se udružuju u svoje klubove i saveze. U Hrvatskoj to je Hrvatski radioamaterski savez (HRS). Nacionalni savezi udruženi su u Međunarodnu radioamatersku uniju IARU (International Amateur Radio Union) koja je član Međunarodne Unije za Telekomunikacije ITU (International Telecommunication Union), kao najvišeg svjetskog tijela na području bežičnih telekomunikacija.


Kako se početi baviti ovim hobijem ?

Radioklubovi su najčešće ulazna vrata u svijet radioamaterizma. Početnici mogu koristiti opremu kluba za rad, pitati za pomoć ili savjet starije te tako napredovati u hobiju s minimalnim ulaganjima. U posljednje vrijeme sve više radio klubova pojavljuje na društvenim mrežama Facebook-u i Twitteru pa se informacije o aktivnostima klubova i HRS-a mogu pronaći i na njima.

Radioamterski kampovi su odlična prilika za unaprjeđenje znanja mladih radioamtera uz nezaobilazno druženje i zabavu. Kampovi se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima hrvatske, a najpoznatiji je 7-dnevni radioamaterski kamp na Mosoru s ciljem obuhvaćanja više područja radioamaterizma kao što su natjecanja, ARG, konstrukcije, a omogućeno je i polaganje za dobivanje radioamterske dozvole. Kamp svake godine okuplja dvadesetak polaznika, a održava se u ljetnim mjesecima kada su učenici oslobođeni školskih obaveza. U zadnje je vrijem vrlo atraktivan i Kamp na Sljemenu koji broji tridesetak polaznika.

Radioamaterska dozvola

U Republici Hrvatskoj do pozivne oznake, odnosno Radioamaterske dozvole (licence) možete doći polaganjem Ispita za amaterskog radiooperatora P (početnog) ili A (naprednog) razreda. Jedan od preduvjeta za izlazak na ispit je da imate prebivalište u RH a osobe mlađe od 18 godina dužne su priložiti pisano odobrenje roditelja odnosno staratelja.

Priprema za ispit

Pripremiti se za ispit možete na dva načina. Prvi, da se prijavite na tečaj za amaterskog radiooperatora koji organizira neki od radio klubova i drugi, da se samostalno pripremate za ispit.

Samostalno učenje

U koliko nemate u blizini radio klub koji organizira tečajeve preostaje vam metoda samoedukacije uz korištenje svih raspoloživih materijala u .pdf ili .doc formatu koje možete pronaći na internetu. Postoji i nekoliko vrlo zanimljivih web stranica na kojima možete pronaći puno materijala koji će vam koristiti za stjecanje znanja potrebitih za uspješno polaganje ispita. Kada smatrate da se ste usvojili znanja potrebita za polaganje ispita isto vrlo lako možete provjeriti rješavanjem Online ispita za P razred koji možete pronaći na web stranici HRS-a.

Polaganje ispita

Kako će te saznati gdje se i kada održava ispit? Do potrebite informacije će te najlakše doći ako pratite web stranicu HRS-a i ostale radioamaterske web portale. Radio klubovi organizatori tečajeva i ispita objavljuju te informacije i na svojim web stranicama.

Polaganje ispita za “P” kategoriju je besplatno dok se za polaganje “A” kategorije plaća naknada prema važećem Rješenju HAKOMa

Nakon položenog ispita za amaterskog radiooperatora plaćanjem članskog doprinosa postajete član Hrvatskog radioaamaterskog saveza i dobivate svoju osobnu radioamatersku pozivnu oznaku ili kako radioamateri kažu dobivate svoje radioamatersko ime i prezime.

Aktivnost

Vaša daljnja aktivnost u svijetu radioamaterizma ovisiti će isključivo od vas i od vaših želja i mogućnosti. Možete se aktivno uključiti u neki radio klub i sudjelovati u njegovim aktivnostima ili se možete odlučiti za nabavku ili izgradnju svoje osobne radioamaterske postaje. U slučaju da izaberete ovu drugu opciju biti će vam potrebna Dozvola za rad – Radioamaterska dozvola koju izdaje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.